Nykypäivän rakentaminen ja siihen kohdistuva kritiikki

Moni haluaa ostaa asunnon uudesta talosta, koska pitää sitä laadukkaampana kuin vanhempaa taloa. Usein myös uudet asunnot maksavat huomattavasti enemmän kuin vanhat. On totta, että monissa vanhoissa kerrostaloissa on tarvetta erittäin kalliille remonteille. Toisaalta nykyrakentamista kohtaan esitetään myös runsaasti kritiikkiä. Käsittelen seuraavassa lyhyesti mihin tämä kritiikki perustuu.

Pakettitalojen suunnittelu ei välttämättä ole kovin pitkänäköistä

Moni nykytalo on ns. standardisoitu pakettitalo, eikä niiden suunnittelu ole usein pitkänäköistä. Myös asiantuntijoiden kritiikkiä saa ns. energiatehokkuus. Energiatehokkaat talot ovat usein muovitettuja, ja koneistetun ilman saa niissä sisälle. Samoin energiatehokkaiden talojen muutostyöt ovat usein varsin kalliita. Pullotiiviissä ympäristössä asumista pidetään epäterveellisenä, ja myös ilmastointi pitää ääntä.

Rakentaminen ja remontointi on Suomessa kallista

Suomessa usein ongelmana onkin rakentamisen ja remonttien erittäin korkea hintataso, mutta ongelmia silti näyttää olevan erittäin paljon. Arkkitehti Mattila vertaa nykyrakentamista einesruokaan ”, joka on huonolaatuista. Hän kritisoi sitä, että virheistä ei oteta vastuuta ja maksajiksi joutuvat rakennusten omistajat. Yhtenä ongelmana esimerkiksi kerrostaloasunnoissa on se, että taloyhtiöissä päättämässä olevilla henkilöillä ei välttämättä ole riittävästi tietoa asioista, ja tarjouksen työstä voi saada paras markkinamies, eikä se, jolla on todellisuudessa paras tarjous esitettävänä.

Homerakentaminen on maamme suuri ongelma

Homerakentaminen on varmasti ollut ja todennäköisesti on jatkossakin suuri ongelma Suomessa. Hometaloja ei esiinny ainoastaan vanhojen talojen joukossa, vaan myös uusissakin taloissa on todettu homeongelmia. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä homeongelmaa liioitellaan, kun taas toisten mielestä siitä ei edelleenkään puhuta tarpeeksi.

Nyt ollaan huolissaan energiatehokkaiden asuntojen mahdollisista homeongelmista. Monet asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että ennen toista maailmansotaa rakennetut rakennukset ovat jopa parempia kuin nykyrakennukset. Mikäli näin tosiaan on, tämä on erityisen hälyttävää, koska sekä tekniikan että osaamisen pitäisi olla kehittynyttä ja rahaa laitetaan suuria määriä rakentamiseen.

Huolimatta kritiikistä, moni asunnonostaja luottaa uusien rakennusten laatuun. Hintaero on usein varsin suuri uusien ja vanhojen rakennusten välillä, mutta laatuerosta kaikki eivät ole täysin vakuuttuneita.