Sisusta perinnekotisi tyylikkäillä kappaverhoilla

Kappaverhoilla saat huoneeseen kuin huoneeseen lämpimän ja kotoisan tunnelman tai vaihtoehtoisesti energisen, räväkän tai vauhdikkaan vaikutuksen. Annamme tässä kirjoituksessa neuvoja siihen, miten valitset oikeanlaiset kappaverhot perinnekotiisi.

Useimmiten kappaverhoja käytetään keittiössä, mutta voit käyttää niitä myös muissa huoneissa. Kappaverhot ovat syvyydeltään yleensä 30–50 cm. Verhoja löytyy myös useista erilaisista materiaaleista valmistettuina, esimerkiksi pellava tai polyesteri. Materiaalivalinnalla ja tekstuureilla on suurta merkitystä huoneen tunnelman näkökulmasta. Yleisti kappaverhoissa ja muissakin verhoissa pätevät sisustuksen perussäännöt. Neutraalit ja pastellit sävyt luovat rauhallista ja harmonista tunnelmaa kotiin, siinä missä rohkeat värit ja kuviot tuovat vauhdikkaan ja persoonallisen tunnelman. Kappaverhot kannattaa valita rohkeasti oman maun mukaan.

Millaiset kuosit ja värit kannattaa valita?

Verhokangasta hypistellessä itse kankaan tuntu ja ulkonäkö vaikuttavat valintaan. Jotkut kankaat ovat vaan ihastuttavia. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös kappaverhojen väriin ja tekstuureihin ja ylipäätään huoneen kokoon ja arkkitehtuuriin. Kappaverhoja valittaessa lattian ja seinien värillä on myös merkitystä. Kuten todettu, kappaverhot ovat yleisiä keittiöissä. Keittiön sisustukselliset elementit siis vaikuttavat oleellisesti siihen, millaiset kappaverhot valitaan. Myös esimerkiksi seinätapettien kuviot ja värit kannattaa huomioida kappaverhoja valittaessa.

Kappaverhot kannattaa valita yhteensopiviksi huonekalujen kanssa. Yleensä kannattaa pyrkiä harmoniaan tässäkin. Korkeissa huoneissa erilaiset lämpimät värisävyt tuovat seinät lähemmäksi ja auttavat tekemään tunnelmasta kodikkaan. Päinvastoin vaaleahkot ja kylmät värit auttavat saamaan pienehkön huoneen vaikuttamaan kokoaan suuremmalta. Vaihtoehtoja on siis monia tunnelman luomiseen, ja kannattaakin käyttää hetki näiden asioiden miettimiseen. Perinnetalon ollessa kyseessä luonnollisesti kannattaa miettiä, miten sen alkuperäistä tyyliä pystyy parhaiten tukemaan.

Monivärisillä kappaverhoilla saadaan energian tuntua asuntoon. Toisaalta tällaiset värit voivat tuottaa myös levottomuutta huoneen tunnelmaan. Tässäkin tilanteessa varmin tapa saada yhteensopiva tunnelma on huomioida muu sisustus, erityisesti seinien tai tapettien värit ja huonekalujen värit. Monesti perinnekodeissa värit ovat myös rakennusaikakauden sisustussuuntauksien mukaisia. Suomalaisissa perinnekodeissa ikkunoiden kappaverhojen väreissä, erityisesti keittiössä ja muissa pikkuhuoneissa, toistuvat kukkakuviot ja erilaiset punaisen, sinisen ja valkoisen sävyt. Pienikuvioiset kappaverhot sopivat parhaiten pieniin huoneisiin. Suuremmat kuviot sopivat samaa logiikkaan noudattaen suurempiin huoneisiin. Värimaailmaan ei ole yhtä oikeaa vaihtoehtoja. Värivalinnat riippuvatkin täysin huoneen muusta sisustyylistä. Perinnekodin ollessa kyseessä värimaailman suhteen yleensä kannattaa pyrkiä harmoniaan. Kuitenkin joitakin yleisiä sääntöjä voidaan todeta. Esimerkiksi vastavärisäännöt ovat universaaleja – esimerkiksi että oranssi ja sininen täydentävät toinen toistaan.

Mitä erityistä tulisi huomioida kappaverhojen valinnassa perinnerakennukseen?

Perinnekodin sisustaminen on tarkkaa hommaa. Yleensä perinnekoti tai jokin muu perinnerakennus halutaan sisustaa juuri kyseisen aikakauden rakennus- ja sisustusarkkitehtuurille uskollisesti. Tämä tarkoittaa perehtymistä rakennuksen historiaan ja sen ensimmäisiin sisustuksellisiin ratkaisuihin, eli alkuperäiseen tyyliin.

Mikäli rakennuksen tyylit ovat ajan saatossa muuttuneet, esimerkiksi vanhat valokuvat rakennuksesta tai jotkut muut aikalaiskuvat kyseisen aikakauden sisustuksellisista ratkaisuista voivat antaa sinulle inspiraatiota. Kappaverhojakin on ollut paljon erilaisia ja kuosit ja materiaalit ovat vaihtuneet aikojen saatossa. Oikein vanhat kappaverhot tehtiin klassisista luonnon materiaaleista, kuten pellavasta ja puuvillasta.

Perinnekodin sisustaminen voi olla entisöintiä ja vanhan korjaamista. Se voi olla myös aikakauden muilla sisustustarvikkeilla vanhan korvaamista ja näin ollen ilmeen uudistamista, kuitenkin aikakauden sisustukselliset seikat huomioiden. Sisustusvinkkejä löytyy runsaasti internetistä. Kappaverhot on myös kätevä tilata suoraan netistä, mikä on hyvin suosittua nykypäivänä.