Näin suojaat olohuoneen matot remontin aikana

Pienemmissä huoltotöissä ja kodin remonteissa huonetta ei välttämättä tarvitse tyhjentää ollenkaan. Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että mikäli huonetta ei tyhjennetä esimerkiksi maalaamisen aikana, on tärkeää, että huonekalut suojataan ennen remontin aloittamista. Sama pätee myös olohuoneen mattoihin, jotka kannattaa nekin suojata huolellisesti.

Miksi mattojen suojaaminen remontin aikana on tärkeää?

Kaunis ja laadukas olohuoneen matto tuo olohuoneeseen kodikasta ja miellyttävää tunnelmaa. Muhkealla ja pehmeällä matolla viihtyvät varmasti niin perheen lemmikit kuin lapsetkin. Maton laatuun kannattaa panostaa, sillä kestävistä materiaaleista valmistetut matot kestävät kovassakin käytössä pitkään.

Tästä samaisesta syystä matot kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan poistaa huoneesta remontin ajaksi. Esimerkiksi seiniä maalattaessa maalista roiskuu usein pieniä pisaroita, jotka voivat tarttua maton kankaaseen. Näitä pienen pieniä pisaroita voi usein olla vaikeaa huomata, jolloin maali tarttuu kankaaseen kiinni niin tiukkaan, että maalitahrojen poistaminen jälkikäteen on vaikeaa.

Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että maalipisaroita voi roiskua suhteellisen kauas maalattavasta seinästä, joten mikäli huoneessa on mattoja – olivatpa ne sitten useiden metrien päässä maalattavasta seinästä – ne kannattaa aina poistaa huoneesta ennen remontin aloittamista.

Aina mattoja ei kuitenkaan jakseta poistaa. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos matto on suuri ja painava, tai sen päälle on sijoitettu paljon erilaisia huonekaluja, joiden siirtely ja kantaminen vie paljon aikaa. Tästä syystä mattojen huolelliseen suojaamiseen kannattaa panostaa, sillä remontin aikana kertynyt pöly ja lika voi olla niin hienojakoista, että sitä on vaikea edes huomata paljaalla silmällä.

Mattojen huolellinen suojaaminen on samalla myös terveydellisistä syistä tärkeää varsinkin silloin, jos perheen lemmikit ja lapset pyörivät ja leikkivät maton päällä usein. Remontin aikana mattoon tarttunut lika ja pöly voi ärsyttää sekä lemmikin että lapsen ihoa ja kulkeutua pahimmillaan keuhkoihin ja aiheuttaa allergiaa.

Vinkkejä olohuoneen mattojen suojaamiseen remontin ajaksi

Jos olohuoneen mattoja ei aiota syystä tai toisesta poistaa remontin ajaksi, tärkeintä on suojata ne oikein. Hyvä tapa suojata matot remontin ajaksi on peittää ne vahvalla pressulla tai muovilla, joka suojaa mattoja pölyltä ja lialta. On tärkeää, että suojamateriaali on tarpeeksi paksua ja laadukasta, ettei siihen synny reikiä, eikä se repeä remontin aikana. Lisäksi suojaava pressu kannattaa aina teipata huolellisesti kiinni kaikista reunoista lattiaan, jotta se ei liiku pois maton päältä samalla, kun huoneessa kävellään.

Jos käytössä ei ole rakentamiseen soveltuvia suojaavia pressuja, matot voi suojata remontin aikana esimerkiksi puhtailla jätesäkeillä. Tällöin kannattaa kuitenkin varmistaa, että jätesäkeissä ei ole reikiä, joiden kautta remontin pöly ja lika voi tarttua mattoihin. Lisäksi matot on vielä hyvä imuroida ja puhdistaa huolellisesti remontin jälkeen, vaikka ne olisikin suojattu asianmukaisesti sen aikana.