Miten valitsen oikeanlaisen suuttimen?

Suutin on laite, jota käytetään ennen kaikkea veden tai muun nestemäisen aineen paineen ja suunnan muodostamiseen. Suuttimet voivat olla kenties hyvin näkymätön yksityiskohta rakennuksissa, mutta niitä käytetään lukuisissa eri toiminnoissa. Suuttimia käytetään esimerkiksi wc-tiloissa, puutarhojen ja maatilojen kastelujärjestelmissä, pesuloissa, kylpylöissä, palomiesten letkuissa ja muissa vastaavissa toiminnoissa. Esimerkkejä on rajattomasti, sillä suuttimia käytetään lähes kaikissa vettä ja muita nesteitä ohjaavissa laitteissa. Paineen ja suunnan lisäksi suutinta käytetään myös ohjaamaan ja/tai muokkaamaan virtausnopeutta, massaa ja muotoa. Tarpeeksi tehokas suutin voi tarvittaessa muuttaa ulos tullessaan nesteen kaasumaiseksi tai kaasun nestemäiseksi.

PNR Nordic tarjoaa erilaisia suuttimia lähes jokaiseen makuun. Vuodesta 1968 toimineen pohjoismaalaisen yrityksen valikoimasta löytyy suuttimia muun muassa rakennusten paloturvallisuuteen, pesuloihin, yksityiskäyttöön sekä vaativampaan tehdaskäyttöön kuten elintarvike- ja terästeollisuuteen. Ohessa voit löytää muutamia vinkkejä oikeanlaisen suuttimen valintaan, mutta suosituksena on kääntyä ensimmäisenä alan ammattilaisen puoleen varsinkin, jos kyseessä on ensimmäinen kerta suutinostoksilla.

Oikeanlaisen suuttimen valinta

Moni ensimmäistä taloaan rakentava tai suunnitteleva saattaa kysyä mielessään, miksi erilaisia suuttimia on niin monta. Jokaisella suuttimella on oma tarkoituksensa, aivan kuten erikokoiset ja -malliset moottorit on suunniteltu eri ajoneuvojen käyttöön, eikä jokainen suutin (kuten moottorikaan) voi soveltua joka käyttöön. Kaikkein tärkeimpiä suuttimen valintaan vaikuttavia ominaisuuksia ovat suuttimen koko, ruiskutuspaine sekä valmistusmateriaali. Suuttimen koko ja ruiskutuspaine vaikuttavat pisaroiden kokoon, mitä suurempi ruiskutuspaine on, sitä kovempaa ja pienempänä pisarat tulevat ulos. Puhdistamiseen ja lian poistoon tarvitaan suurempi paine kuin esimerkiksi puutarhanhoitoon, sillä kova paine voi vahingoittaa kasveja, kun taas liian kevyt paine ei poista likaa kunnolla.

Monissa kylpylöissä ja suihkutiloissa voi nähdä monia eri suuttimia käytössä samaan aikaan, esimerkiksi suuremmista poreammeista löytyy yleensä useita eri suuttimia monipuolisten hieronta- ja rentoutumisominaisuuksien muodostamiseen. Toinen perinteinen esimerkki paikasta, jossa käytetään monia erilaisia suuttimia ovat maatilat. Eritoten kasvinviljelyssä käytettäviin suuttimiin suositellaan yleensä joko ilma- tai viuhkasuutinta. Tavallista viuhkasuutinta tehokkaampi valinta on kaksoisviuhkasuutin, sillä sen käyttö vähentää vedenkulutusta sekä tunkeutuu paremmin runsaaseen kasvistoon ja kuivempaankin maaperään. Ilma-avusteiset suuttimet taas muodostavat tavallista painavampia pisaroita, jotka putoavat maahan nopeammin kuin perinteisen viuhkasuuttimen tuottamat pisarat.

Suuttimen koon ja ruiskutuspaineen lisäksi oikeanlaisen suuttimen valintaan vaikuttaa suuttimen materiaali. Esimerkiksi tehdaskäyttöön vaadittavat suuttimet ovat lähes aina teräksisiä, sillä muoviset suuttimet eivät kestä vaativaa käyttöä. Mitä vaativampaan käyttöön suutin on suunniteltu, sitä korkeampi on usein myös hinta. Suuttimen valinnassa ei kuitenkaan kannata kitsastella, sillä vääränlainen suutin ei yleensä kestä pitkässä käytössä ja rikkoutuessaan voi aiheuttaa suurtakin vahinkoa käytöstä riippuen.

Suuttimen kulumiseen vaikuttaa myös ruiskutuspaine sekä veden laatu. Jatkuvan kovan paineen alla oleva suutin kuluu nopeammin. Myös likainen vesi, joka sisältää syövyttäviä tai muita voimakkaita kemikaaleja esimerkiksi tehdas- ja lääketeollisuudessa edesauttaa vahvimmankin suuttimen kulumista. Suuttimen kunnosta kannattaa siis pitää säännöllisesti huolta, sillä vääränlainen tai vaurioitunut suutin lisää myös energiankulutusta ja hukkamateriaalia. Esimerkiksi maalisumuttimissa väärä ruiskutuspaine ja suuttimen koko aiheuttavat paljon hukkamaalia, sillä sitä ei voi käyttää uudelleen. Suuttimen valitseminen saattaa kuulostaa toissijaiselta, mutta oikeanlaisen suuttimen käyttö nopeuttaa työprosessia ja lyhentää siihen kulutettua aikaa. Työ valmistuu näin nopeampaa ja tehokkaammin sekä voi säästää sinua kuluissa ja materiaaleissa, oiva yhtälö, eikö?