Mikäli sinulla riittää innokkuutta rakentamiseen, niin tiedät varmasti sen tunteen, kun pitäisi aina löytää jotakin uutta puuhasteltavaa. Aina ei inspiraatio kuitenkaan kulje, vaan joskus voi olla tarvetta myös lisäideoille.
Olemmekin omistaneet tämän artikkelin erilaisten mahdollisten rakennusprojektien esittelyihin, joista sinäkin ehkä löydät itsellesi mieluisaa tekemistä. Osa esittelemistämme projekteista on pienempiä, ja joku taas sopii paremmin kunnianhimoisemmille rakentajille. Mitä tahansa haetkin, tästä artikkelista löytyy sinulle varmasti inspiraatiota.
Helpot rakennusprojektit jokaiselle
Jos olet aloitteleva rakentaja, ja vasta opettelet perusasioita, ovat helpot rakennusprojektit varmaan kovasti mieleesi. Perusneuvona on, että niitä kannattaa tehdä mahdollisimman paljon, sillä se on ainoa keino kehittyä paremmaks ja saada lisää kädentaitoa. Kannattaa kuitenkin valita suhteellisen helppoja projekteja aluksi, sillä niistä on helpompi siirtyä vaikeampien projektien pariin pikkuhiljaa.
Jos haluaa aloittaa ihan pienestä, voi vaikkapa linnunpönttö tai kissoille tarkoitettu raapimispuu olla hyviä projekteja aloittaa. Hyviä pienempiä rakennusprojekteja ovat vaikkapa pienet, suhteellisen helposti toteutettavat rakennukset, kuten roskakatokset, ulkohuussit tai puuvajat. Niiden perusrakenne on helppo ja niillä ei ole paljon kokoa, mutta jo ne kehittävät rakennustaitoja suuresti, ja kartuttavat osaamistasi enemmän kuin arvaatkaan. Tällaisia pienempiä projekteja voi tehdä useampiakin kerralla, ja niistä saa itselleen vaikkapa mukavan harrastuksenkin, jos tuotantoaan haluaa esimerkiksi myydä vaikka tutuilleen.
Keskivaikeat rakennusprojektit edistyneemmälle rakentajalle
Jos pieniä projekteja on tullut rakenneltua jo omiksi tarpeiksi, voi olla aika siirtyä pikku hiljaa vaikeampien projektien pariin. Ei kuitenkaan ehkä kannata kerralla siirtyä niihin kaikkein suurimpiin projekteihin, vaan sen sijaan voi kokeilla ensin vain hieman aikaisempaa suurempia ja vaativampia projekteja.
Keskivaikeita projekteja voivat olla esimerkiksi vaikka ulkoverhouspaneelin uusiminen, tai ulkoterassin teko. Tällaiset projektit vaativat jo hieman enemmän aikaa, ja lisäksi myöskin aikaisempaa enemmän suunnittelua. Suunnitteluun kuuluu muun muassa mittayksikköjen osaaminen ja sovittaminen, ja suunnittelu tulee olemaan myös suuressa roolissa mahdollisissa tulevissa suuremmissakin projekteissa.
Keskivaikeita ja pieniä projekteja voi hyvin rakennella jonkin aikaa rinnakkain, eikä läheskään jokainen rakentamista harrastava koskaan edes siirry niiden kaikkein vaikeimpien projektien pariin, vaan pidättäytyy tarkoituksella helpommissa leppoisissa puuhasteluissa.
Vaikeat rakennusprojektit kokeneelle tekijälle
Kun kokemusta alkaa olemaan takana useita vuosia, ja rakennettua on tullut jos jonkinmoista, voi mieltä alkaa jossain kohtaa houkuttelemaan suurempien ja vaativampien projektien tekeminen. Näihin valmistautuminen on kuitenkin jo työ itsessään, sillä suuret projektit vaativat enemmän suunnittelua kuin koskaan ennen. Niihin voi sisältyä muun muassa pohjapiirustusten tekemistä ja puhtaaksipiirtämistä, sekä kaikkien tarvittavien materiaalien laskeminen ja hankkiminen. Kannattaa siis miettiä huolella, haluaako näin suuria projekteja vastaan.
Se, ettei koskaan ota vastaan suuria projekteja, ei tarkoita sitä että olisi rakentajana jotenkin huonompi, vaan pikemminkin sitä että tuntee omat vahvuutensa ja toimii niiden mukaisesti. Suuria projekteja ei kannatakaan ottaa, jos ei ole aivan sataprosenttisen varma siitä, että on niihin kykeneväinen ja oikeasti haluaa ottaa niitä vastaan. Näitä kaikkein suurimpia projekteja voivat olla vaikkapa oman omakotitalon rakentaminen, oman auton tallin rakentaminen, tai vaikkapa vierasmökin rakentaminen. Nämä kaikki ovat isoja töitä, jotka on tärkeä tehdä juuri oikein, jotta ne ovat ihmisille turvallisia ja hyviä käyttää.