Miten suunnitella toimiva ja nykyaikainen keittiö

Keittiötä pidetään kodin sydämenä, ja siellä viihdytään yleensä melko suuri osa ajasta, joka kotona vietetään. Monille esimerkiksi ruuanlaitto on intohimo, ja silloin kokkaamisessa saattaa mennä tunti jos toinenkin. Joku taas tykkää leipoa ja silloin voi myös vierähtää pidempi aika keittiössä hääräillessä.

Millainen sitten oikein on nykyaikainen keittiö? Miten se pitäisi suunnitella, jotta siitä saadaan toimiva? Asunnon koko tietysti vaikuttaa oleellisesti myös keittiöön, koska tilaa voi harvemmin taikoa lisää. Jos olet rakentamassa kokonaan uutta taloa ja suunnittelet sinne keittiötä, lue tästä artikkelista lisää. Samoin jos olet remontoimassa vanhaa keittiötä, niin annamme hyviä vinkkejä miten keittiötä saa uudistettua ja miten sinne saadaan raikas ilme. Jos aikoo hankkia valmiin talon niin kiinteistönvälittäjä on hyvä olla apuna.

Nykyaikainen keittiö

Monet haluavat nykyisin avoimen keittiön, eikä varsinaisia keittiöhuoneita enää näekään nykyaikaisissa taloissa. Yleensä halutaan, että keittiö on avoimena esimeriksi olohuoneeseen päin, jolloin keittiö ja olohuone sulautuvat yhdeksi isoksi tilaksi. Keittiön toimintoja ajatellen, monesti keittiöön toteutetaan yksi iso saareke. Ne ovat suosittuja nykyisin, sillä siinä saa helposti lisätilaa ja -toimintoja keittiöön, mutta ei tarvitse silti tehdä seinää peittämään näkymää. Monesti myös esimerkiksi uuni ja hella, tai vesipiste sijaitsee tässä saarekkeessa.

Jos keittiön tiskiallas ja vesipiste taas sijaitsee talon ulkoseinää vasten, niin monet haluavat altaan eteen ikkunan. Se tuo mukavasti valoa sisälle keittiöön ja muutoinkin keittiössä puuhastelu on mukavaa kun voi katsella samalla ulos. Nykyaikaisissa keittiöissä on myös panostettu jääkaappiin ja pakastimeen. Jos tilaa vain on riittävästi, niin yleensä valitaan tuplakaappi, jossa toisella puolella on jääkaappi ja toisella puolella pakastin. Jos keittiö on pienempi, niin silloin voidaan valita järjestelmä, jossa pakastin on alapuolella ja jääkaappi yläpuolella.

Nykyisin erityisesti musta ja valkoinen, sekä erilaiset harmaan sävyt ovat suosittuja keittiön värimaailmassa. Monet haluavat lisäksi käyttää jotain yhtä väriä tehostevärinä esimerkiksi musta-valkoisen värimaailman lisäksi.