Kuinka rahoitan perinnerakentamiseen liittyvät haaveeni?

Suomalaiset ovat tunnetusti mökki- ja omakotitalokansaa ja moni haaveilee perinnerakentamisesta, mikä näkyy esimerkiksi aihetta käsittelevissä blogeissa. Perinnerakentaminen saattaa tähdätä esimerkiksi vanhan talonpoikaistalon kunnostamiseen talon perinteet huomioonottaen ja niitä kunnioittaen. Kerromme tässä artikkelissa tyypillisistä perinnerakentamiseen liittyvistä haaveista sekä töistä sekä esittelemme näppärän rahoitusratkaisun, joka voi auttaa sinua rahoittamaan kiinteistöprojektisi. Jos perinnerakentaminen kiinnostaa sinua, kannattaa tutustua tähän aiheeseen perehtyvään artikkeliin.

Tyypillisiä perinnerakentamiseen liittyviä töitä ja työvaiheita

Esimerkiksi erilaiset hirsityöt, kuten hirsiseinien korjaus tai purku, ovat tyypillisiä perinnerakentamiseen liittyviä töitä. Lisäksi saatetaan joutua esimerkiksi veistämään korvaushirsiä siten, että ne sopivat talon seinään sekä tekemään erilaisia hirsiliitoksia ja tapittamaan hirsiä. Myös talon ikkunat ja karmit vaativat usein entisöintiä ja niitä voidaan joutua korjaamaan. Karmeja saatetaan joutua paikkaamaan puulla ja niitä saatetaan joutua tiivistämään esimerkiksi pellavariveellä.

Myös ikkunoiden koristelistoja saatetaan joutua tiivistämään pellavaöljykittiä käyttäen. Pokia voidaan joutua hiomaan ja kittiuria syventämään. Toisinaan saattaa olla viisainta vaihtaa ikkunoiden vanhat, kenties jopa täysin alkuperäiset, pokat ja korvata ne uusilla karmeilla. Kaikki tämä vaatii kärsivällisyyttä, kädentaitoja sekä kykyä kunnioittaa vanhan ajan henkeä.

Myös vanhan talon kuistit sekä katokset vaativat usein kunnostusta. Aitan katosten pylväitä saatetaan joutua korjaamaan ja ne saattavat vaatia puuliitoksia. Kuisti saattaa vaatia hirsikorjauksia tai se saatetaan joutua purkamaan ja rakentamaan uudestaan. Kuistin seinät saattavat vaatia maalausta, samoin kuin sen sisäkattokin, joka saattaa vaatia myös panelointia. Lisäksi kuistille saatetaan joutua asentamaan ulko-ovet ja sen sisäseinät saattavat vaatia panelointia. Kuisti voi olla myös siinä kunnossa, että se tulee suoristaa ja sen vuorilaudat tulee vaihtaa. Joskus myös vanhat lattialaudat tulee asentaa kuistilla paikoilleen.

Edellä mainitut työt ovat vain esimerkkejä siitä, mitä vanha talo saattaa vaatia. Yleensä edessä on myös muita julkisivutöitä, vesikaton korjaustöitä, yläpohjan kunnostusta, lattioiden ja talon alapohjan kunnostustöitä, lukuisa määrä maalaustöitä, pinkopahvien ja tapettien asennusta tai konservointia, pihan sekä puutarhan kuntoonlaittoa ja kenties myös vanhalle pihalle tulevaa uudisrakentamista. Kaikki työ vaatii hyvän etukäteissuunnittelun, jotta projektin edetessä on selkeä kuva mitä, milloin ja millä budjetilla projektia ollaan viemässä läpi.

Vanhassa talossa työ ei lopu kesken ja usein käy vielä niin, että tekijän into ja haaveet eivät suinkaan laannu matkan varrella, vaan kehittyvät ja kasvavat edelleen, mikä kannattaa huomioida jo siinä vaiheessa, kun projektin budjettia aletaan suunnitella. Sekin voi nimittäin kasvaa lumipallon lailla innostuksen kasvaessa ja projektin edetessä. Seuraavassa kappaleessa esittelemme erään keinon, jonka avulla on mahdollista rahoittaa kiinteistöalaan liittyä projekteja nopeasti ja helposti.

Kuinka kattaa perinnerakentamiseen liittyvän kiinteistöprojektini kulut?

Raha on monien haaveiden toteuttamisen esteenä, eikä perinnerakentaminenkaan ole mitään halpaa lystiä. Eräs taho, johon kiinteistöprojekia toteutettaessa on hyvä tutustua, on Tessin.fi-niminen palvelu, joka tarjoaa erilaisia rahoitusvaihtoehtoja kiinteistöprojekteihin ympäri Suomen. Monet entisöitävät kohteet sijaitsevat suurten kaupunkien ulkopuolella, joten onkin hyvä uutinen, että Tessin tarjoaa rahoitusta myös tällaisille alueille. Lisäksi sen toiminnalle on ominaista nopeus sekä räätälöidyt rahoitusratkaisut. Kyseessä on rahoituslaitos, jota valvoo Ruotsin finanssivalvonta.