Talon rakentaminen

Monen elämässä tulee vastaan tilanne, kun haluaa asettua aloilleen perheen kanssa ja silloin yleensä katsellaan asuntoa, jossa viettäisi loppuelämänsä. Siinä vaiheessa Asuntolaina voi tulla ajankohtaiseksi. Talon rakentaminen voi tässä vaiheessa tuntua hyvältä ajatukselta, sillä silloin pääsee suunnittelemaan talon alusta loppuun saakka omien tarpeiden mukaan. Jos katselee valmista taloa niin voi olla, että sopivanlaista ei tunnu millään löytyvän. Jos taas alkaa rakentamaan taloa itse, niin silloin ainakin saa tehdä juuri sellaisen, kun haluaa. Mitä materiaaleja talon rakentamisessa yleensä käytetään ja millainen rakennusprosessi ylipäätään on? Jos olet itse rakentamassa taloa tai kiinnostuit aiheesta, niin lue tästä artikkelista lisää. Kerromme hieman tarkemmin, millaisia asioita kannattaa pohtia, kun päättää alkaa rakentamaan omaa taloa.

Rakentaako kokonaan itse vai käyttääkö valmista talopakettia?

Kun tehdään päätös rakentaa oma talo, niin yksi ensimmäisiä eteen tulevia asioita on se, että rakennetaanko talo kokonaan itse, vai käytetäänkö valmista talopakettia. Tämä pitää jokaisen pohtia omalle kohdalleen, sillä valmista vastausta ei tähän ole. Jos osaamista löytyy ja haluaa säästää kuluissa, niin voi tehdä kaiken itsekin. Jos taas haluaa päästä mahdollisimman helpolla, voi pohtia valmista talopakettia. Siinä esimerkiksi talon seinät tulevat rakennukselle valmiina elementteinä, jotka sitten vain nostellaan paikoilleen. Tässä säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa, mutta yleensä talopaketista pitää maksaa hieman enemmän.

Yksi tärkeä päätettävä asia on myös talon materiaali. Monet rakentavat talonsa puusta, sillä se on suhteellisen edullinen ja kestävä materiaali. Joku taas haluaa ehdottomasti kivitalon, jolloin seinät voidaan tehdä muuraamalla tiilistä. Kivitalo on yleensä kestävä ja pitkäikäinen. Monesti seiniin tehdään vielä lisäksi rappaus, jolloin seinistä tulee mukavamman näköiset ja niihin saa haluamansa värin. Pelkkä punainen tiili ja harmaa laasti voi näyttää vähän karulta, jos koko talo on tehty pelkästään sillä.

On myös tärkeää miettiä, mitkä ovat omat tarpeet talon suhteen. Tarvitseeko paljon tilaa, jolloin voi olla järkevää tehdä vaikka kaksikerroksinen talo.